+++ title = "Langoše" date = 2021-01-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["hrnkové", "levné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "120" source = "kniha Láďa Hruška se vrací" +++ Ingredience || -|- Mléko (vlažné) | 2 necelé hrnky Droždí čerstvé | 1 kostka Cukr | 1/2 lžičky Polohrubá mouka | 3 1/2 hrnku Sůl | 1/2 lžičky Olej | Strouhaný sýr | Kečup | Česnek | 1. Mléko vylejeme do mísy, přidáme droždí, cukr a necháme vzejít kvásek (5-10 minut). 1. Přisypeme mouku, sůl a vařečkou (později rukama) vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se lepí, můžeme přidat ještě trochu mouky. 1. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme 30-60 minut kynout. 1. Vál nebo linku si posypeme moukou. Těsto vyválíme na placku asi 2 cm silnou a pomocí hrníčku vykrájíme kolečka. 1. Kolečka necháme ještě 10 minut kynout. 1. V široké pánvi si rozpálíme olej. 1. Připravíme si velký plochý talíř nebo tác, vyložíme ho kuchyňskými utěrka. 1. Každé kolečko vezmeme a rukama roztáhneme do tenké placky. 1. Poté ho dáme smažit do oleje. Z každé strany asi 90 sekund. 1. Hotový langoš vždy položíme na připravený talíř s utěrkami, které odsají přebytečný tuk. 1. Podáváme teplé například s kečupem a nastrouhaným sýrem. ### Tipy - Horké langoše můžeme potřít česnekovou vodou (5 stroužků česneku prolisujeme a smícháme s 1/4 hrnkem teplé vody, 1 lžící oleje a lžičkou soli). Potom vrstvíme kečup a sýr. - Pokud máme možnost, využijeme pomocníka - jeden člověk bude roztahovat kolečka na placky a druhý bude hlídat langoše v pánvi.