+++ title = "Jednoduché domácí housky" date = 2020-02-16 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy", "pečivo"] tagy = ["levné", "vegetarian"] [extra] portions = "8" time = "90" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++ Ingredience || -|- Vlažná voda | 200 ml Vlažné mléko | 100 ml Olej | 100 ml Vejce | 2 ks Hladká mouka | 250 g Hrubá mouka | 250 g Sůl | 2 lžičky Cukr | 1 lžička Instantní droždí | 2 lžičky 1. Všechny suroviny, kromě jednoho vejce, smícháme v míse. Dle potřeby přidáme trochu mouky. Chvíli prohněteme rukama nebo vařečkou. 1. Přikryjeme mísu potravinovou fólií a necháme v teple kynout 45 minut. 1. Vál posypeme trochou mouky, vyklopíme těsto a znovu prohněteme. 1. Těsto rozdělíme na osm dílů. Každý díl na další tři díly. 1. Začátky tří dílů spojíme k sobě a upleteme copánek. Konce spojíme k sobě a upletenou housku položíme na plech vyložený papírem. Tento postup opakujeme se zbylými kousky. 1. Zapletené housky na pekáči přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odležet. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C. 1. V misce si rozkvedláme vejce a potřeme jím housky. Můžeme posypat solí, kmínem, bylinkami či semínky atd. 1. Housky pečeme 15-20 minut. Musí mít nazlátlou barvu na povrchu.