+++ title = "Italské rizoto s mořskými plody" date = 2021-01-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["bezlepkové", "ryby", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "4" time = "60" source = "" +++ Ingredience || -|- Máslo | 50 g + 50 g Mořské plody | 600 g Sůl | Cibule | 1 ks Česnek | 3 stroužky Olivový olej | 3 lžíce Arborio rýže | 400 g Bílé suché víno | 100 ml Vývar | 750 ml Parmezán (strouhaný) | 150 g + na posypání 1. Cibuli a česnek nakrájíme na drobné kostičky. 1. V široké (ideálně nepřilnavé) pánvi rozehřejeme 50 g másla. 1. Vsypeme mořské plody a opečeme je (5-7 minut - nesmí se spálit, pouze dozlatova). 1. Mořské plody vyjmeme a dáme stranou do misky. 1. Ve "výpeku" osmahneme cibuli dozlatova (cca 5 minut). Ke konci přidáme česnek. 1. Přisypeme rýži (nepropláchnutou) a necháme chvíli zprůhlednět. 1. Přilijeme víno, mícháme a počkáme, až se nasákne do rýže. 1. Poté po částech přiléváme vývar. Vždycky trochu vývaru, mícháme a čekáme, až se vsákne. Teprve poté přiléváme další část vývaru. 1. Zhruba po 15-20 minutách by měla být rýže měkká. 1. Téměř před koncem k rýži přisypeme připravené mořské plody. Potřebujeme, aby se zahřály a promíchaly s rýží. 1. Pánev sundáme z plotny a vmícháme parmezán a zbylé máslo. 1. V případě potřeby osolíme, ale nemělo by to být potřeba (obzvláště v případě, kdy byl vývar slaný) 1. Necháme několik minutek odležet, aby se vše propojilo. 1. Podáváme ozdobené strouhaným parmezánem nebo jeho hoblinkami.