+++ title = "Houbová smetanová omáčka" date = 2019-11-13 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["omáčka", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "6" time = "30" source = "Apetit Online" +++ Ingredience || -|- Čerstvé houby | 300-400 g Máslo | 3 lžíce Hladká mouka | 3 lžíce Houbový bujon | 1 ks Olej na smažení | Cibule | 1 ks Zakysaná smetana | 100 ml Smetana ke šlehání | 100 ml Sůl, bílý pepř | dle chuti Vinný ocet | dle chuti 1. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby stačí přepůlit. 1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. 1. Ve 100 ml teplejší vody si rozpustíme bujon a necháme vychladnout. K bujonu dolijeme 800 ml chladné vody. 1. V kastrolu rozpustíme máslo. Přidáme mouku a ihned promícháme metlou. Průběžně promícháváme a po chvilce už bude jížka vonět a zlátnout. Nesmí zhnědnout. 1. V tuto chvíli po malých dávkách přilíváme vodu a pokaždé rychle zamícháme metlou. Když se voda spojí s jíškou, můžeme pokračovat v přilívání. Takto do jíšky postupně vmícháme jak bujonovou vodu. 1. Chvilku povaříme. Občas promícháme. Poté odstavíme stranou. 1. Ve větším hrnci si rozehřejeme olej. 1. Přidáme cibuli a za občasného míchání ji smažíme asi 5-8 minut. Nesmí zčernat. 1. V tuto chvíli přisypeme houby, osolíme, opepříme, promícháme a přiklopíme pokličkou. Takto necháme dusit zhruba 10 minut. Občas můžeme promíchat nebo v případě potřeby podlít troškou vody. 1. Přilijeme vytvořený omáčkový základ a promícháme. Necháme na mírném plameni lehce pobublávat asi 10-15 minut, občas promícháme. 1. Poté přidáme obě smetany a ochutíme dle potřeby. 1. Můžeme podávat například s [knedlíky](@/knedliky-s-houskami-bez-kynuti/index.md). ### Tipy - Čerstvé hoby můžeme nahradit houbami sušenými, které předtím namočíme v teplejší vodě a necháme nasáknout. Tuto vodu po scezení můžeme použít a pouze k ní dotočit tolik vody, aby to dávalo požadovaných 800ml. - Můžeme také houby skombinovat - půl sušených (a namočených) hub a půl čerstvých (třeba žampionů). - Pokud chceme maso v omáčce, můžeme ho tam přidat nakrájené na kostičky spolu s houbami na začátku, aby se udělalo. Poté postupujeme stejně. - Kromě hub se do omáčky hodí i třeba sójové nudličky (nebo kostičky). Nudličky dáme do 900 ml vroucí vody s bujonem a necháme 10-15 minut vařit. Poté scedíme a pořádne vymačkáme nudličky. Scezenou vodu použijeme do omáčky (případně přidáme vodu tak, aby to vycházelo na 900ml) a pak již nemusíme přidávat bujon. Nudličky přidáme spolu s omáčkou.