+++ title = "Bylinková čočka s růžičkovou kapustou" date = 2022-01-11 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy", "zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "salát", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "45" source = "časopis Gurmet" +++ Ingredience || -|- Čočka zelená | 150 g Růžičková kapusta | 200 g Cibule, červená | 1 ks Česnek | 2 stroužky Olivový olej | 4 lžíce Voda | 300 ml Bujon, zeleninový | 1 kostka Petržel | 1 svazek Pažitka | 1 svazek Jarní cibulka | 4 stonky Citronová šťáva | z 1/2 citronu Zálivka || -|- Javorový sirup | 1 lžíce Horčice, dijonská | 10 g 1. Čočku propláchneme a necháme okapat. 1. Růžičkovou kapustu očístíme (zbavíme prvních ošklivých lístků) a rozkrájíme na poloviny. 1. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. 1. V hrnci si rohřejeme 2 lžíce olivového oleje. Vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. 1. Přisypeme čočku a česnek a opekáme 5 minut. 1. Přijeleme vodu a rozdrobíme kostku bujonu. Vaříme odkryté 20 minut, dokud se nevypaří voda. 1. Mezitím si nadrobno pokrájíme pažitku a petžel. Jarní cibulku na tenké proužky. 1. Uvařenou čočku si přesypeme do větší mísy a promícháme s pokrájenou pažitkou, petrželí a polovinou jarní cibulky. Trochu bylinek můžeme nechat na ozdobu. 1. V použitém hrnci si rozehřejeme zbylé 2 lžíce olivového oleje, vsypeme růžičkovou kapustu a zbylou polovinu jarní cibulky. Trochu posolíme a na mírném ohni restujeme asi 4 minuty. 1. Přilijeme citronovou šťávu a restujeme dalších 5 minut. 1. Kapustu přisypeme do mísy s čočkou a promícháme. 1. V malé mističce si promícháme javorový sirup a horčici. 1. Servírujeme pokapané zálivkou a ozdobené odloženými bylinkami. ### Tipy - Růžičkovou kapustu můžeme použít i mraženou. Jen je předtím potřeba jí oživit blanšírováním: kapustičku vložíme do vroucí osolené vody na 1 minutu. Poté zchladíme šokem v ledové lázni. A poté jí můžeme používat stejně jako čerstvou.