+++ title = "Lišková omáčka" date = 2023-08-05 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "2" time = "20" +++ Tato smetanová omáčka se svou jemností skvěle hodí téměř k čemukoli - k těstovinám, panence, pečenému kuřeti, steaku atp. Jako přílohu je možné zvolit třeba fazolky, brambory na různé způsoby, celerové nebo pastiňákové pyré atd. Fantazii se meze nekladou. Ingredience || -|- Šalotka | 2 ks Česnek | 2 stroužky Ghí nebo máslo | 1 lžíce Lišky | 200 g Sůl | Pepř | Paprika sladká, mletá | 1/2 lžičky Chilli (volitelné) | 1 špetka Vývar | 100 ml Smetana ke šlehání | 250 g Parmezán | 100 g 1. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky (volitelně můžeme překrojit napůl). Lišky očistíme od případné hlíny vlhčeným kuchyňským ubrouskem a pokrájíme na větší kusy. 1. Na pánvi rozehřejeme ghí a na středním plameni dáme osmahnout cibulku na 3-4 minutky. 1. Přidáme česnek a necháme osmahnout asi minutku. 1. Přisypeme pokrájené lišky, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, případně troškou chilli a opékáme. 1. Po chvíli podlijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme vývar zredukovat na třetinu. 1. Zalijeme smetanou, občas zamícháme a pár minut povaříme. 1. Aby omáčka nebyla příliš tekutá, přidáme do ní trochu parmezánu - trochu nasypeme, zamícháme, chvilku počkáme a pokud bude konzistence stále příliš tekutá, zopakujeme přisypání. 1. Dle chuti dokořeníme a můžeme podávat.