+++ title = "Jednoduchý chlebík ze sušeného droždí" date = 2025-05-22 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "1 menší bochník" time = "15 min příprava + 20 min kynutí + 5 min balení + 25 pečení + chladnutí asi 30" source = "Orion Domácí Potřeby.cz" +++ Ingredience || -|- Voda, vlažná | 200 ml Droždí, sušené | 1/2 sáčku Cukr, třtinový | 1 lžička Olej, olivový | 2 lžíce Mouka, špaldová hladká | 80 g Mouka, hladká | 270 g Sůl | 1 lžička Kmín, mletý | 2 špetky 1. Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a cukr a promícháme vařečkou. Přikryjeme potravinovou fólií nebo oterkou a necháme 10 minut probudit. 1. K droždí poté prylijeme olej, prosijeme mouky, přidáme sůl a kmín (případně semínka, viz Tipy). 1. Pomocí vařečky, a později i rukou, promícháme ingredience v jedno kompaktní těsto, necháme v míse a znovu přikryjeme. Necháme kynout asi 20 minut. 1. Po nakunutí rozdělíme na dva kusy, půlku nahrubo vyválíme, druhou polovinu položíme doprostřed a zabalíme. Balíček opět překrojíme v půlce, rozválíme, zabalíme do ní zbylou polovinu a takto ještě jednou. 1. Vytvarujeme bochník, položíme na plech vyložený pečícím papírem, můžeme nahoře párkrát naříznout a necháme mezitím odpočinout a ještě trochu nakynout. 1. Troubu si předehřejeme na 200°C a do spodní části dáme plech. 1. Až bude troba vyhřátá, nalijeme do spodního plechu teplou/horkou vodu, vložíme nad to plech s bochníkem a pečeme 25 minut. Díky vodě bude chléb hezky křupavý. 1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout a podávat můžeme třeba s domácí pomazánkou nebo i jako přílohu ke guláši. ### Tipy - Do těsta lze před kynutím přidat semínka, a to jak celá, tak krájená či hrubě pomletá, např. sezam, dýňová semínka, slunečnícová semínka atp. - Pokud máme čas, můžeme nechat kynout déle.