+++ title = "Rychlý chléb bez droždí" date = 2021-01-11 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "1 bochník" time = "60" source = "Cuketka.cz" +++ Ingredience || -|- Hladká mouka | 300 g Celozrnná mouka | 150 g Kefír (viz. tipy) | 400 g Sůl | 1 lžička Jedlá soda | 1 lžička Kmín mletý | 1 lžička 1. Troubu si předehřejeme na 220°C. 1. Připravíme si plech s pečícím papírem. 1. V míse smícháme mouky, sůl, jedlá sola a kmín. 1. Přidáme tekutinu a vymícháme těsto - stačí krátce, aby se ingredience spojili. 1. Z těsta vytvoříme bochník, položíme ho na připravený plech a lehce splácneme (cca 3-4 cm na výšku). 1. Nožem nařízneme kříž (cca 1 cm do hloubky). 1. Vložíme do trouby na 20 minut. 1. Potom troubu ztlumíme na 190°C a dopečeme dalších 20 minut. 1. Chléb vyndáme z trouby a necháme vychladnout aspoň 15 minut. ### Tipy - Pokud nemáme zrovna kefír můžeme tam dát jakýkoli zakysaný mléčný výrobek - acido, zákys nebo jogurt (půl na půl s mlékem).