+++ title = "Philadelphia Sushi Roll" date = 2021-03-01 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["bezlepkové"] [extra] portions = "cca 35 kousků" time = "120" source = "PremediatedLeftovers.com" +++ Rýže || -|- Sushi rýže | 2 hrnky Voda | 3 hrnky Rýžový ocet | 2 lžíce Cukr | 2 lžíce Sůl | 1 lžíce Sushi || -|- Uzený losos | 100 g Okurka | 1 kus Nori řasa | 4 listy Krémový sýr Philadelphia | 100 g K podávání || -|- Wasabi pasta| Sójová omáčka| Nakládaný zázvor| ### Příprava rýže 1. Rýži připravte buď podle návodu nebo v rýžovaru a připravenou zalijeme vodou. 1. V rendlíku smícháme ocet, cukr a sůl. 1. Na sporáku zahříváme na nízký plamen, dokud se vše nespojí. 1. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. 1. Uvařenou rýži přesypeme do velké mísy, přilijeme octovou směs a lehce, ale řádně, promícháme. 1. Dáme stranou a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Můžeme sem tam promíchat. ### Příprava sushi 1. Lososa nakrájíme na proužky. 1. Okurku rozpůlíme, vydlabeme semínkový vnitřek a nakrájíme na tenké proužky. 1. Pokud máme čerstvý sýr v kostce nebo v tužším formě, tak nakrájíme na proužky / pruhy. 1. Nori řasu položíme na prkénko hrubou stranou nahoru. 1. Na řasu vložíme zhruba 2 lžíce rýže. Navlhčíme si prsty a lehce rozprostřeme po celém povrchu - vynecháme pouze u jedné z delší strany, a to asi 1,5 cm. 1. Řasu si otočíme tak, aby byla strana s volným pruhem byla od nás a dlouhá strana polepená rýží byla nejblíž k nám. 1. Po delší straně, asi 2 cm od kraje, nanášíme suroviny: na bližší stranu naneseme vrstvu lososa, okurkový proužek a krémový sýr. Pokud máme sýr pouze mazací, tak nejprve zhruba polovinu ryže namažeme vrstvou sýru a poté navrstvíme lososa a okurku. Použijeme vlastní odhad, aby náplně nebylo moc ani málo. 1. Namočíme si prsty do vody a potřeme tak obnaženou část řasy. 1. Jemně začneme balit řasu, a to od dlouhé strany, kterou máme nejblíže u sebe. Během balení musíme rolku lehce utahovat. Ne však moc, jinak se může rozpadnou či protrhnout. 1. Namokřenou stranou řasu uzavřeme 1. Vezmeme si ostrý nůž a lehce namočíme jeho čepel. Krájíme kolečka asi 1,5 cm široká. Mezi řezy si můžeme nůž opět namočit. Z jedné rolky bychom takto měli dostat cca 10-12 koleček. 1. Celý postup balení rolky opakujeme tak dlouho, dokud nevypotřebujeme všechny rýži. 1. Podávát můžeme s wasabi pastou, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem..