+++ title = "Špenátový krém" date = 2019-07-21 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"] [extra] portions = "5" time = "30" +++ Ingredience|| -|- Cibule | 1 ks Máslo | 2 lžíce Česnek | 2 stroužky Hladké mouka | 3 lžíce Voda | 1 litr Mražený špenát (válečky) | 1 balíček Masox | 1 kostka Smetana na vaření | 200 ml Vejce | 1-2 ks 1. Špenát necháme povolit. 1. Cibuli a česnek oloupeme nakrájíme na drobno. 1. Vejce vyklepneme do hrníčku a vidličkou rozšleháme. 1. Do středního hrnce vložíme máslo a necháme zahřát. Pak přidáme cibuli s česnekem a za občasného míchání orestujeme do zlatova. 1. Vsypeme hladkou mouku a za stálého míchání metlou osmahneme. Mouka nesmí zhnědnout. 1. Jakmile mouka začne mít opálený nádech přilijeme vodu, stále mícháme a přivedeme k varu. 1. Do vroucí vody vložíme opatrně špenát a masox. Trochu osolíme, opepříme a vaříme 10 minut. 1. Ostavíme vývar ze sporáku a rozmixujeme do hladka. 1. Vlijeme smetanu (trošku můžeme nechat na servírování), rozkvedlané vajíčko a ihned zamícháme, aby se vajíčko rozprostřelo v krému. 1. Špenátový krém můžeme podávat pokapaný odloženou smetanou.