+++ title = "Preclíky" date = 2021-01-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["hrnkové", "levné", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "10 kousků" time = "90" source = "Pinterest" +++ Ingredience || -|- Teplá voda | 1 1/2 hrníčku Sůl | 1 lžíce Cukr | 1 lžíce Sušené droždí | 1 sáček Hladká mouka | 4 1/2 hrníčku Olej | 2 lžíce + na vytření Jedlá soda | 3 lžíce Posyp (sůl, mák, semínka..) | Vejce | 1 ks 1. Do mísy nalijeme vodu. Přisypeme sůl, cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. 1. Vsypeme droždí, přikryjeme a necháme 10 minut odležet. 1. Přisypeme mouku, olej a vypracujeme hladké těsto. 1. Z mísy zvedneme těsto, mísu vymažeme olejem a těsto do ní vrátíme. 1. Mísu přikryjeme a nechám na teplém místě kynout po dobu 60 minut. 1. Připravíme si plech a vyložíme ho pečícím papírem. 1. Těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 10 částí. 1. Z každé tvoříme preclík a pokládáme je na přirpavený plech. 1. V hrnci si přivedeme k varu asi dva litry vody. Když se voda vře, přisypeme k ní jedlou sodu. Promícháme s vodou. 1. Preclík vložíme do vroucí vody. Necháme plavat 20 vteřin, poté otočíme, necháme vařit dalších 20 vteřin. Preclík vyndáme a položíme na plech. Takto postupujeme s každým. 1. Troubu si předehřejeme na 230°C. 1. Vejce si rozšleháme, potřeme jím preclíky, posypeme hrubou solí mákem či jinou oblíbenou posypkou. 1. Preclíky vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut do zezlátnutí.