+++ title = "Polévka z pečeného česneku a červené řepy" date = 2022-10-15 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "40" source = "časopis Albert" +++ Polévka || -|- Česnek | 15 stroužků Cibule | 1 ks Olivový olej | 30 ml Voda | 500 ml Zeleninový bujon | 1 kostka Řepa, předvařená | 200 g Zakysaná smetana | 1 kelímek Sůl | Pepř | Na podávání || -|- Ciabatta | 1 ks Olivový olej | Rozmarýn, čerstvý | 1 snítka 1. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C. 1. Stroužky česneku a cibuli oloupeme. 6 stroužků si dáme stranou, zbytek stroužků a cibuli rozložíme na připravený plech. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péct na 15 minut. 1. Vodu uvaříme ve varné konvici, nalijeme do odměrky a rozpustíme v ní kostku bujonu. 1. Mezitím si můžeme připravit krutonky - ciabattu nakrájíme na kostičky, na pánvi si rozpálíme olivový olej a krutonky společně s celými zbylými stroužky česneku orestujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dáme do misky stranou. 1. Připravíme si stolní mixér, upečenou zeleninu do něj přendáme, přilijeme připravenou vodu s bujonem a rozmixujeme. 1. Poté přidáme ještě 80 g zakysané smetany, trochu soli, pepře a znovu promixujeme. 1. Polévku podáváme ozdobenou zbylou zakysanou smetanou, krutonky, opečeným česnekem a čerstvým rozmarýnem. ### Tipy - Druhou možností je vodu ohřát v hrnci, přidat bujon, k tomu upečenou zeleninu a rozmixovat ručním mixérem. Dále postupujeme stejně. - Namísto ciabatty můžeme použít rohlíky, housky, chléb či jiné pečivo. A to jak čerstvé, tak i starší kousky. - Ke krutonkům můžeme přidat i najemno pokrájené bylinky pro výraznější chuť.