+++ title = "Sýrová omáčka" date = 2024-09-09 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "omáčka", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "2-4" time = "10" source = "KetoDietApp.com" +++ Jednoduchá, rychlá a výtečná omáčka, která se hodí naprosto ke všemu - dušená zelenina, masové steaky, pečené či smažené ryby, dip k pečeným bramborám či kroketám atp. Zároveň se díky různým kombinacím sýru jen tam neomrzí. Ingredience || -|- Smetana ke šlehání | 60 ml Máslo | 30 g Tvrdý sýr (viz Tipy) | 60 g Měkký sýr (viz Tipy) | 60 g Koření dle chuti | Pepř, čerstvě mletý | 1. Do rendlíčku vlijeme smetanu a přidáme máslo. Nad nízkým plamenem zahřejeme a při tom mícháme. 1. Přidáme tvrdý a měkký sýr, koření a čerstvě mletý pepř a mícháme, dokud se vše nespojí do omáčky. 1. Můžeme zahřívat dalších 3-5 minut dle potřeby hustoty omáčky. Hlídáme, aby se nezačala vařit, protože jinak se oddělí tuk od hmoty a nemuselo by se to vše opět spojit. 1. Pokud bude omáčka moc tuhá, můžeme ještě naředit 1-2 lžícemi smetany či vody. ### Tipy - V receptů se uvádí 2-4 porce, což je velký rozdíl, nicméně záleží, jak chcete omáčku použít. Pokud s ní máte v plánu zalít třeba špagety s masovými kuličkami, tak je to porce pro dva. Nicméně pokud bude omáčka složit jen jako přeliv steaku, tak vyzbyde na čtyři porce. - Ohledně sýrů - vždy jeden zvolte výraznější a druhý jemnější. Možné příklady kombinací mohou být: - krémový sýr* + tvrdý kozí sýr - krémový sýr + švýcarský sýr - měkký ovčí sýr + Pecorino Romano (případně místo smetany kozí smetanu) - měkký kozí sýr + parmezán - krémový sýr + modrý sýr (Roquefor, Gorgonzola atp) - krémový sýr + brie * krémovým sýrem je myšlen sýr typu Philadelphia (creme cheese) - S kořením dle potřeby a dle toho, co se vám hodí ke konkrétní kombinaci sýrů. V kombinaci krémov sýr a gorgonzola se hodí trochu italských bylinek, sušený česnek a trochu sušené cibule. Kromě sušeného koření se určitě nebojte přidat třeba čerstvě pokrájenou petržel, pažitku nebo i trochu bazalky.