+++ title = "Vaječný likér" date = 2023-06-22 author = "pdostal" [taxonomies] kategorie = ["nápoje"] tagy = ["alkohol"] [extra] portions = "1 lahev" time = "30" source = "https://recepty.cuketka.cz/vajecny-liker-konak-eggnog/" +++ Ingredience || -|- vaječné žloutky | 4 moučkový cukr | 70 g smetana ke šlehání | 220 ml Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml rum Casa Eminente | 30 ml kvalitní brandy | 30 ml vanilkový lusk | 1 1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. 1. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. 1. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. 1. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi. 1. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. 1. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. 1. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.