+++ title = "Hovězí steaky se salsou z avokáda a manga" date = 2024-02-17 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb"] [extra] portions = "4" time = "45" source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů" +++ Salsa || -|- Limetková šťáva | 10 lžic Olivový olej | 3 lžíce Chilli vločky | 1 lžička Sůl | Pepř, čerstvě mletý | Šalotka | 1 ks Mango (zralé, pevné) | 2 ks Avokádo | 2 ks Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku Steaky || -|- Hovězí steaky | 4 ks Anýz, mletý | 1 lžička Římský kmín, mletý | 1 lžička Sůl | Pepř, čerstvě mletý | Ghí | 2 lžíce ### Salsa 1. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, olivový olej, chilli vločky, trochu soli a pepře. 1. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a přidáme k olivové směsi. 1. Manga a avokáda rozkrojíme, ještě ve slupce opatrně nakrájíme na malé kostičky a lžící vyloupneme od slupky. Přisypeme do misky. 1. Koriandr omyjeme, osušíme, pokrájíme na drobno a také přidáme do misky. 1. V misce vše smícháme a případně dosolíme či dopepříme. Misku se salsou zatím odloužíme stranou, aby se chutě propojili. ### Steaky 1. Troubu zahřejeme na 60°C. Připravíme si pánvičku s širokým dnem. 1. Steaky omyjeme, osušíme a z obou stran posypeme anýzem, římským kmínem, solí a pepřem. Rukama vmasírujeme. 1. V pánvi rozpustíme ghí a steaky na něm při střední teplotě opékáme z každé strany 3 minuty (pokud se nevejdou do jedné pánve, musíme použít dvě pánve najednou). 1. Maso zabalíme do alobalu a vložíme do trouby na 3 minuty. 1. Steaky podáváme se salsou všetně šťávy, kterou pustili. ### Tipy - Olivový olej do salsy použijte nějaký dobrý a kvalitní (na přípravu za studena).