+++ title = "Pečený květák s tofu a sýrovou omáčkou" date = 2025-07-10 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "2" time = "20" +++ Květák a tofu || -|- Květák, menší | 400 g Olivový olej | 2 lžíce Koření na americké brambory | dle chuti Tofu, marinované | 200 g Sýrová omáčka || -|- Smetana ke šlehání | 200 g Strouhaný sýr (gouda / cheddar) | 100 g Dijonská hořčice | 1 lžička Pažitka nebo petržel | 1 lžíce Sůl | Pepř | 1. Předehřejeme si horkovzdušnou fritézu (nebo troubu) na 180°C. 1. Květák rozebereme na růžičky a vložíme do mísy. Polijeme olejem, promícháme, okořeníme, promícháme a vložíme na mřížku fritézy (případně do koše). Pečeme asi 5 minut. 1. Tofu si rozkrájíme na kostičky. Poté ho přidáme ke květáku do fritézy. Promícháme a necháme ještě 7-10 minut péct. 1. Mezitím si připravíme sýrovou omáčku - V menším rendlíku zahřejeme smetanu (ale nevaříme). Vsypeme sýr, mícháme a necháme rozpustit. Ochutíme hořčicí, solí a pepřem. Pokud by byla omáčka příliš hustá, můžeme kápnout trošku vody nebo mléka. ### Tipy - Namísto tofu můžeme servírovat plátek masa připraveného "na minutku".