+++ title = "Bezlepková bublanina" date = 2025-07-10 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"] [extra] portions = "8" time = "60" +++ Ingredience || -|- Vejce | 4 větší kusy Xylitol | 50 g Mandlová | 100 g (+ na vysypání) Kokosová mouka | 30 g Citronová / pomerančová kúra | 1 špetka Psyllium | 1 lžička Kypřící prášek bez fosfátů | 2 lžičky Mandlové, ořechové či jiné alternativní mléko | 100 ml Máslo nebo kokosový olej, rozpuštěný | 50 ml Vanilkový extrakt | pár kapek Třešně, vypeckované, rozpůlené | 300 g 1. Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací mísu cca 20x30 vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme trochou másla či kokosového oleje a vysypeme mandlovou moukou 1. Vyšleháme bílky do tuhé pěny a dáme stranou. 1. Vyšleháme žloutky s xylitolem do pěny. Buďme trpělivý, může to trvat i 5-7 minut. 1. V jiné míse smícháme suché suroviny: obě mouky, citronovou či pomerančovou kůru, špetku soli, psyllium a kypřící prášek do pečiva. Zamícháme. 1. Do žloutkové pěny přidáme suchou směs, kokosový olej či máslo a mléko. Přidáváme střídavě a přitom šleháme. 1. Nakonec přidáme sníh z bílků a už jen jemně stěrkou vmícháme. 1. Těsto přelijeme do formy a uhladíme. 1. Na těsto naskládáme připravené třesně a vložíme do trouby. 1. Pečeme 30-35 minut. Vyzkoušíme špejlí (nesmí na ní zůstat nalepené těsto). 1. Po vyndání z trouby necháme vychladnout. ### Tipy - Ovoce můžeme použít i jiné, než třešně. V létě se hodí třeba rybíz, jahody, meruňky nebo broskve. Na podzim můžeme pokrájet jablka a jen je lehce zkaramezilovat s trochou sladidla na pánvi, přidat skořici a nechat lehce zchladnout před naskládáním na těsto.