+++ title = "Pivní chléb" date = 2022-09-11 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["levné", "snadné"] [extra] portions = "1 bochník" time = "140 min" source = "Maminčiny Recepty.cz" +++ Ingredience || -|- Pivo, světlé | 300 ml Droždí, sušené | 2 lžičky Cukr | 1 lžička Mouka pšeničná, hladká | 350 g Mouka žitná | 150 g Sůl | 1 lžička Kmín | 1 lžička Chlebové koření | 1 lžička 1. Pokud máme pivo v lednici, včas ho vyndáme, aby mělo pokojovou teplotu. 1. Do velké mísy nalijeme pivo a přisypeme droždí a cukr. Necháme 15 minut odležet. 1. Pak do směsi přidáme mouky, sůl, kmín a chlebové koření. Vypracujeme v hladké těsto a mísu přikryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout 50 minut. 1. Poté těsto propracujeme a vložíme do formy válcovitého tvaru, kterou vysypeme moukou. Použít můžeme například ošatku nebo velký srnčí hřbet. Přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout asi 50 minut. 1. Troubu si předehřejeme na 210°C, plech vyložíme pečícím papírem. 1. Chléb vyklopíme z formy na plech, ometeme mouku z povrchu a potřeme slanou vodou. 1. Vložíme do vyhřáté trouby na 10 minut. Poté ztlumíme na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut. Na poklep by měl chléb znít dutě. 1. Po vyndání z trouby chléb znovu potřeme slanou vodou. Můžeme párkrát potřít i během pečení. 1. Chléb necháme úplńě vychladnout, až poté podáváme.