+++ title = "Parmezánové rohlíčky" date = 2020-12-10 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian", "Vánoce"] [extra] portions = "cca 100 rohlíčků" time = "100" source = "Fresh iPrima" +++ Ingredience || -|- Studené máslo | 165 g Mouka | 200 g Žloutek | 1 ks Smetana ke šlehání | 3 lžíce Sůl | špetka Parmezán (jemně nastrouhaný) | 120 g Paprika mletá sladká (nebo uzená) | 1. Z másla, mouky, žloutku, smetany a soli vypracujeme těsto. 1. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme minimálně na hodinu do lednice (může tam zůstat i přes noc). 1. Do těsta zapracujeme parmezán. 1. Připravíme so dva plechy vyložené pečícím papírem. 1. Troubu si předehřejeme na 180°C. 1. Tvoříme rohlíčky a pokládáme je na plech. 1. Plechy vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 16 minut. Nesmí tam zůstat déle, jinak zhnědnou a sýr bude nahořklý. 1. V polovině pečení plechy prohodíme. 1. Zatím si připravíme trochu mleté papriky do malé mističky. 1. Plechy vyndáme z trouby a rohlíčky necháme ještě 8 minut odpočinout. 1. Rohlíčky z vrchní strany obalíme v mleté paprice a pokládáme stranou, aby ještě dovychladly. ### Tipy - Pokud tvoříme toto těsto, tak můžeme udělat dvojitou dávku a rovnou vytvořit i Linecké s uherákem. Postupujeme stejně, jen před zapracováním parmezánu těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jedno dáme do ledničky, druhé smícháme s parmezánem.