+++ title = "Pečené kapustové karbanátky" date = 2020-04-02 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["levné", "snadné"] [extra] portions = "4" time = "60" source = "Kuchařka Levně a chutně" +++ Ingredience || -|- Kapusta | 400 g Cibule | 1 ks Máslo | 1 vrchovatá lžíce Houska | 2 ks Mléko | 50-100 ml Anglická slanina | 100 g Vejce | 2 ks Česnek | 1 stroužek Sůl | Pepř | Strouhanka | 100 g 1. Kapustu očistíme, rozebereme na kousky a vložíme do vroucí vody změknout. Bude to trvat cca 10 minut. 1. Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli na drobné kostičky. Česnek oloupeme. 1. Na menší pánvi rozpustíme máslo a přisypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Poté stáhneme z plotny. 1. Housky si nakrájíme na kostičky, vložíme do menší misky a zalijeme mlékem. Mléko přiléváme postupně, protože nám bude stačit, když se housky nasáknou, nemusí v mléku plavat. Takže trochu mléka a promícháme, zase mléko a promícháme. 1. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a vložíme do misky. 1. Ke slanině přidáme vychladlou cibuli, a vyždímané housky. Dále vejce, sůl, pepř, prolisovaným česnekem a promícháme. 1. V tuto chvíli by mohla být kapusta změklá, takže ji scedíme, propláchneme studenou vodou a zbavíme co nejvíce vody. 1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem. 1. Přidáme ji ke směsi do misky a promícháme. Dle potřeby přidáváme po troše strouhanky a mícháme. Směs musí mít takovou strukturu, aby se z ní daly tvarovat placičky. Ty tvarujeme navlhčenýma rukama. 1. Vytvarovanou placičku obalíme ve strouhance a pokládáme na plech. Z obou stran postříkáme olejem ve spreji (nebo potřeme trochou oleje pomocí peroutky) a vložíme do trouby na 20-30 minut. V polovině pečení otočíme. 1. Podávat můžeme s vařeným bramborem či bramborovou kaší a jednoduchým zeleninovým salátkem nebo domacími naloženými okurkami. ### Tipy - Karbanátky můžeme i smažit na oleji. Před obalením ve strouhance karbanátek ještě obalíme v rozšlehaném vejci, poté ve strouhance a dáme dozlatova smažit do rozpáleného oleje. Přebytečný tuk odsajeme obrouskem.