+++ title = "Chléb bez hnětení" date = 2021-03-29 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["bezlaktózové", "hrnkové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "8" time = "kynutí 12h + pečení 40" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++ Ingredience || -|- Hladká mouka | 3 hrnky Žitná chlebová mouka | 1 hrnek Sůl | 2 lžičky Drcený kmín | 1 lžička Sušené droždí | 1/2 lžičky Voda, vlažná | 2 hrnky Ocet | 1 lžička 1. V míse smícháme mouky, sůl, kmín a droždí. 1. Přilijeme vodu a ocet. Směs promícháme, aby se mouka vsákla do vody. Více míchat není třeba. 1. Těsto poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií. 1. Necháme kynout 12-18 hodin. 1. Poté těsto lehce promícháme vařečkou, opět posypeme trochou mouky a necháme kynout ještě 30 minut. 1. Mezitím si připravíme zapékací mísu, kterou můžeme přiklopit. Vložíme ji do trouby, kterou rozehřejeme na 230°C. 1. Rozpálenou mísu vyndáme a přehrneme do ní těsto z mísy. Vršek chleba můžeme posypat trochou kmínu. Mísu přikryjeme víkem a vložíme do trouby. 1. Pečeme 30 minut, poté odstraníme víko. Dopečeme ještě 20 minut. Na poklep by měl znít dutě. 1. Upečený chléb přendáme na mřížku a necháme vychladnout.