+++ title = "Dýňovo mrkvový krém" date = 2020-03-14 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "6" time = "40" +++ Ingredience || -|- Menší hokkaido dýně | 1 ks Mrkev | 2 ks Brambory | 2 ks Zeleninový bujón | 1 ks Máslo | 2 lžíce Smetana na vaření | 1 kelímek Muškátový oříšek | 1 špetka Kurkuma | 2 špetky Sůl, pepř | Zakysaná smetana | ozdobení 1. Dýni, mrkve a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. 1. Zeleninu vložíme do hrnce a zalijeme zhruba litrem vody. 1. Přidáme bujón a vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny. 1. Když je zelenina měkká rozmixujeme polévku tyčovým mixérem na hladký krém. 1. Přidáme máslo pro zjemnění a rozmícháme. 1. Přilijeme smetanu, přidáme muškátový oříšek, kurkumu, sůl, pepř a promícháme. Dle chuti lze přidat další koření jako chilli, atd. 1. V případě nutnosti doředíme vodou dle potřeby, ale nemělo by to být potřeba. Ještě chvilku zahřejeme na plotně. 1. Můžeme podávat s lžičkou zakysané smetany.