+++ title = "Hovězí wok" date = 2024-09-09 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "4" time = "45" source = "Jíme zdravě ze spíže" +++ Ingredience || -|- Česnek | 4 stroužky Zázvor | 4 cm Olivový olej | 5 lžic Kukuříčný škrob | 2 lžičky Hovězí nudličky, tenké | 500 g Červená paprika | 2 ks Cibule, červená | 2 ks Sójová omáčka | 6 lžic Med | 2 lžičky Hovězí vývar | 100 ml Jarní cibulka | 2 stonky 1. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky (dostatečně velké, aby se tam vešlo i hovězí maso). 1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno k česneku. 1. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a kukuřičný škrob a promícháme. 1. Vsypeme maso, promícháme a necháme zatím stranou uležet. 1. Mezitím si pokrájíme zeleninu na proužky či půlkroužky. 1. Na wok pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka osmahneme na něm hovězí maso. Mícháme a smažíme zhruba 5 minut. 1. Přisypeme zeleninu a smažíme další 3 minuty. 1. Přilijeme sójovou omáčku, med a vývar, zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli zhoustnout. (Pokud by se náhodou nedařilo zhoustnutí, nebo naopak se odpařilo moc tekutiny, můžeme přilít trochu vody s rozmíchanou lžičkou škrobu. 1. Na poslední 1-2 minutky přisypeme jarní cibulku. 1. Podáváme s rýžovými nudlemi nebo jasmínovou rýží. ### Tipy - Spolu s jarní cibulkou můžeme na konci přisypat i třeba přažené arašídy či kešu, nebo sezamová semínka. - Zeleninu lze obměnit dle sezóny či domácích zásob. Hodit se může cuketa, jiné typy paprik, nakládané banbusové výhonky nebo mungo klíčky, nebo můžeme zkusit i mraženou wok zeleninu s velkými kousky zeleniny. -