+++ title = "Dýňový krém z pečené dýně" date = 2024-10-19 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "6" time = "45" source = "JídelníPlán.cz (Food by Heart)" +++ Ingredience || -|- Dýně hokkaido | 1 menší kus Cibule | 1 ks Sůl | 1 lžička Olej | 2 lžíce Vývar | 750 ml Zázvor, strouhaný | 2 cm Česnek | 2 stroužky Muškátový květ | 1 špetka Smetana ke šlehání | 250 g Zakysaná smetana | 1 kelímek 1. Troubu předehřejeme na 200°C. Připravíme si větší zapékací misku (ideálně širokou). 1. Dýni omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtiny. 1. Ze čtvrtek vydlabeme semínka a dáme je zatím stranou do misky. 1. Dýni nakrájíme na plátky a porovnáme do připravené zapékací mísy. 1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na měsíčky, které rozebereme a posypeme na dýni. 1. Dýni s cibuli trochu posolíme a pokapeme 2 lžícemi oleje. 1. Mezitím se stále rozehřívá trouba, tak prstama očistíme semínka od dužiny a zbylou dužinu ještě přidáme k cibulovo-dýňové směsi. 1. V tuto chvíli nejspíš už bude předehřátá trouby, tak do ní vložíme zapékací mísu a pečeme 30 min. 1. Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme muškátový oříšek, zázvor a česnek a přivedeme k varu. 1. Odstavíme, nalijeme do hrnce smetanu a rozmixujeme dohladka. 1. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a případně i [praženými dýňovými semínky](@/prazena-dynova-semínka//index.md).