+++ title = "Sýrová polévka" date = 2020-03-31 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["rychlé", "snadné"] [extra] portions = "4" time = "30" +++ Ingredience || -|- Ementál | 100 g Veka | 4 plátky Máslo | 3 lžíce Hladká mouka | 2 lžíce Studená voda | 500 ml Mléko | 500 ml Masox | 1 kostka Sůl | Pepř | Muškátový oříšek | 1 špetka Listy petrželky | na ozdobu 1. Sýr nastrouháme nahrubo. 1. Veku nakrájíme na kostičky. 1. V hrnci si rozehřehřeme 2 lžíce másla a vsypeme do něj mouku. Za stálého míchání smažíme do zlátnutí. Nesmí však výrazně zhnědnout. 1. Po malých částech přiléváme vodu. stále mícháme a další vléváme až ve chvíli, kdy je předchozí voda "vsáknutá". Za občasného povaříme zhruba 10 minut. 1. Mezitím si na pánvi rozehřejeme zbylou lžíci másla a opečeme kostičky veky dozlatova. Přesypeme třeba do misky a odložíme stranou. 1. Do polévky přilijeme mléko, vložíme kostku masoxu zamícháme a přivedeme k varu. 1. Vsypeme sýr a mícháme než se rozpustí. 1. Plotnu vypneme, dle chuti osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku. 1. Podáváme s opečenými krutonky a posypanou pokrájenou petrželkou.