+++ title = "Shepherd's Pie" date = 2020-10-03 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["pečené", "snadné", "vepřové"] [extra] portions = "6" time = "" source = "" +++ Masová směs || -|- Cibule | 2 ks Olivový olej | 2 lžíce Mleté maso | 450 g Sušený timyán | 1 lžička Sušený rozmarýn | 1 lžička Sušená petržel | 2 lžičky Sůl | Pepř | Česnek | 2 stroužky Worchesterová omáčka | 1 lžíce Hladká mouka | 1 lžíce Rajčatový protlak | 2 lžíce (malá plechovka) Hovězí vývar | 1 hrnek Mražená kukuřice | 1/2 hrnku Mražená směs hrášek-mrkev | 1/2 hrnku Bramborové pyré || -|- Brambory | 500 g Máslo | 50 g Parmezán | 1/4 hrnku Smetana na vaření | 1/3 hrnku Česnek sušený | 1/2 lžíce ### Masová směs 1. Cibuli pokrájíme na malé kostičky. 1. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. (Zde můžeme začít vařit brambory.) 1. Když cibule zezlátla, přidáme mleté maso. Přisypeme tymián, rozmarýn, petrželku, sůl a pepř. Vše zamícháme, aby se koření s masem hezky prolnulo. 1. Po několika minutách přidáme k masu prolisovaný česnek, worchesterovou omáčku a promícháme. 1. K masu přisypeme mouku, rajčatový protlak a zamícháme. 1. Zalijeme vývarem, přidáme mraženou zeleninu a vypneme sporák. Necháme zatím dojít na plotně. Občas zamícháme. Mezitím si připravíme bramborové pyré. 1. Troubu nahřejeme na 190°C. Připravíme si skleněný pekáč. 1. Do pekáče nasypeme masovou směs a rozprostřeme. Na směs navrstvíme Bramborové pyré. 1. Vložíme do trouby a pečeme 25-30 minut. Bramborové pyré by mělo zvrchu krásně zezlátnout. 1. Podáváme teplé. ### Bramborové pyré 1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. 1. Brambory uvaříme v lehce slané vodě doměkka. Pokud máme více plotýnek, můžeme začít s vařením brambor již na začátku, při osmahnutí cibule. 1. Měkké brambory slijeme, přidáme máslo,parmezán, smetanu, sušený česnek, sůl a pepř. 1. Rozštoucháme do konzistence pyré. Pokud chceme hladší strukturu, můžeme použít ruční mixér.