+++ title = "Bramborové noky se žampiony" date = 2021-05-16 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "30" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++ Ingredience || -|- Žampiony | 300 g Bramborové těsto v prášku | 1 sáček (400 g) Máslo | 2 lžíce Sůl | Kmín | Tymián | 1 špetka Smetana | 400 ml Niva | 150 g Sůl | Pažitka, pokrájená | 1. Pokud máme čerstvé žampiony, tak je očistíme a nakrájíme na tenké proužky. 1. Těsto připravíme dle návodu. Rozdělíme na čtyři díly, z každého dílu vytvoříme dlouhou tenkou nudli, kterou pokrájíme na malé nočky, asi 1 cm dlouhé. Rozložíme na tác tak, aby se na sebe přiliš nelepily a zatím necháme stranou. 1. Ve velkém hrnci začneme vařit vodu na noky. 1. Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm do změknutí žampiony. Trochu osolíme, lehce okmínujeme a posypeme trochou tymiánu. 1. Žampiony zalijeme smetanou, nadrobíme k nim nivu a na mírném ohni povaříme asi 5 minut, aby se niva rozpustila. V případě potřeby můžeme trochu dosolit. 1. Voda na noky by se již měla vařit. Nasypeme do ní asi lžičku soli a všechny noky. Povaříme asi 5 minut. 1. Omáčku i noky bychom měli mít hotové zhruba ve stejnou chvíli. Noky slijeme a trochu propláchneme vodou. Pokud chceme, můžeme omáčku přilít k nokům a promíchat. Jinak dáme na talíř trochu noků, zalijeme asi sběračkou omáčky a ozdobíme pažitkou. ### Tipy - Pro rychlejší přípravu pokrmu můžeme využít žampiony mražené krájené, ideálně balíček 350 g. Postupujeme stejně, jen možná pustí více přebytečné vody, takže je potřeba pohlídat, aby se všechna vypařila.