+++ title = "Domácí majonéza" date = 2020-04-30 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy"] tagy = ["bezlaktózové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "1" time = "10" source = "" +++ Ingredience || -|- Žloutky | 2 ks Olej | 250 ml Dijonská hořčice | 1 lžička Citronová šťáva | z 1/2 citronu Cukr | 1 lžička Sůl | 1 větší špetka Pepř mletý | 1 špetka Francouzská hořčice | 1 lžička Vinný ocet | pár kapek 1. Do vysoké nádoby dáme žloutky, dijonská hořčice a olej. 1. Ponorným mixérem, který ponoříme až na dno, začneme mixovat. Nejprve jen několik sekund u dna a potom začneme kroužit mixérem v nádobě. 1. Do několika dalších sekund se vytvoří bílá tužší hmota. Pak už stačí jen párkrát promíchat vrchní část, která se často moc dobře nepromíchá se zbytkem majolky (vyndaváme a zandaváme mixér). 1. Přendáme majonézu do misky, kde ji dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, francouzskou hořčicí a velmi opatrně vinným octem. Dle chuti můžeme ocukrovat. Vše promícháváme a ochutnáváme. 1. Když majonéza chutná podle představ, máme hotovo. Přendáme do sklenice a udržujeme v lednici.