+++ title = "Italské rizoto s bazalkovým pestem" date = 2020-01-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["bezlepkové", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "30" source = "iGurmet" +++ Ingredience || -|- Olivový olej | 4 lžíce Cibule | 1 ks Česnek | 2 stroužky Arborio rýže | 1 hrnek Bílé suché víno | 1/2 hrnku Vývar | 750 ml Máslo | 1 lžíce Nastrouhaný parmezán | 100 g Bazalkové pesto | 2 lžíce Salátek || -|- Sušená rajčata | 6 ks Rukola | 2 hrsti Sůl | Pepř | Olivový olej | 1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej. Přisypeme cibuli a po chvíli česnek. Necháme zesklovatět. 1. Vsypeme nepropláchnutou rýži a mícháme. Rýže za chvíli "zprůhlední". 1. V tuto chvíli vlijeme najednou bílé víno, zamícháme a necháme vsáknout do rýže. 1. Poté po sběračkách přiléváme vývar a stále mícháme. Další sběračku vlijeme vždy pokaždé, když už je předchozí várka vsáknutá. Takto postupujeme až do vypotřebování vývaru. Bude to trvat 15-20 minut. 1. Pokud je rýže měkká a vývar vsáknutý, odstavíme z plotny. Vmícháme máslo, parmezán a pesto. Necháme chvilku odpočinout. 1. Mezitím si vytvoříme rychlý salátek. Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. 1. Do misky vložíme rukolu, rajčátka, osolíme, opepříme a zalijeme trochou olivového oleje. 1. Servírujeme rizoto společně se salátkem. ### Tipy - Rýži nepromýváme, abychom zabránili uvolňování škrobu a rýže se tím hezky slepila.