+++ title = "Chléb z piva" date = 2021-03-29 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pečivo"] tagy = ["bezlaktózové", "levné", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "8" time = "90" source = "MaminčinyRecepty.cz" +++ Ingredience || -|- Hladká mouka | 500g Sůl | 2 lžičky Cukr | 1 lžička Kmín, drcený | 1 lžička Sušené droždí | 1 sáček (7g) Vlažná voda | 100 ml Pivo pokojové teploty | 250 ml Sádlo | 1 lžička 1. V míse promícháme mouku, sůl, cukr kmín a sušené droždí. 1. Poté přilijeme vodu a pivo a vymícháme hladké tužší těsto. 1. Mísu přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme v teple kynout 60 minut. 1. Mezitím si připravíme plech. Položíme na něj pečící papír a potřeme ho sádlem. 1. Po hodině těsto vyklopíme na potřený plech, vytvarujeme požadovaný tvar chleba. 1. Troubu předehřejeme na 230°C. 1. Až bude trouba vyhřátá, tak do ní vložíme chléb a pečeme 5 minut. Poté teplotu ztlumíme na 190°C a pečeme ještě 20-30 minut. Záleží na tvaru chleba, musíme ho ke konci pečení pohlídat. 1. Chleba přendáme na mřížku necháme vychladnout. ### Tipy - Mouka nemusí být pouze hladká pšeničná. Je možné ji namíchat napříkald se žitnou nebo špaldovou.