+++ title = "Česnečka" date = 2023-02-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "20" source = "TopRecepty.cz" +++ Ingredience || -|- Cibule | 1 ks Brambory | 2-3 ks Sůl | Kmín | Sádlo | 1 lžíce Voda nebo vývar | 1000 ml Vejce | 2 ks Česnek | 5-10 stroužků Majoránka | 1 velká špetka Sýr, tučnější, nastrouhaný | k servírování 1. Cibuli oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme. 1. Brambory omyjeme a pokrájíme na menší kostičky. 1. Na sádle zesklovatíme cibuli. 1. Brambory vložíme do rendlíku zalijeme (vroucí) vodou, osolíme, okmínujeme a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké (nechceme je úplně uvařené). 1. Zesklovatělou cibulku zalijeme vodou / vývarem a přivedeme k varu. 1. Brambory slijeme a přendáme do polévky. 1. V misce nebo skleničce si rozšleháme vejce. Polévku zamícháme, aby udělela vír a vejce do ní pomalu vléváme. Takto vytvoříme vaječné nitě. 1. Ochutíme solí, pepřem (tím nemusíme šetřit), kmínem. Povaříme ještě minutku a vypneme. 1. Přidáme prolisovaný česnek. U jeho množství záleží na síle. Takže přidáváme dle naší chuti. 1. Nakonec přisypeme v dlaních promnutou majoránku, promícháme a necháme chvilku stát, aby se česnek v polévce uležel. 1. Podáváme s nastrouhaným sýrem, který dáváme na talíř a teprve poté ho zalijeme polévkou. Pokud bychom ho vsypali do polévky, udělá se nám na jejím dně rozteklý blob, který se nebude dobře servírovat.