+++ title = "Lilkové lasagne s ricottou" date = 2023-07-03 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlepkové", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "90" source = "DinnerAtTheZoo.com" +++ Ingredience || -|- Lilek | 2 ks Olivový olej | 2 lžíce Cibule | 1 ks Mleté maso | 500 g Česnek | 3 stroužky Marinara (viz Tipy) | 680 g Bazalka, sušená | 1 lžička Ricotta | 450 g Směs italských bylinek | 1/2 lžičky Vejce | 1 ks Parmezán | 100 g Mozzarella, strouhaná | 250 g Petržel, pokrájená | 1 lžíce Sůl | Pepř | 1. Troubu rozehřejeme na 190°C. Pečící plech si vyložíme papírem. 1. Lilky omyjeme a pokrájíme na dlouhé tenké (asi 0,5 cm) plátky. Ty položíme na plech a pomocí mašlovačky je potřeme asi 1 lžící oleje, trochu posolíme, popepříme a dáme do trouby na 15 minut. Poté vyndáme z trouby a troubu necháme zapnutou. 1. Mezitím oloupeme cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Česnek oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. 1. Na pánvi rozehřejeme zbylou 1 lžíce oleje, přidáme mleté maso, trochu osolíme, opepříme a opékáme a mícháme asi 6-7 minut. 1. Poté přidáme cibuli, opékáme 3 minuty. 1. Nakonec česnek a mícháme ještě asi 30 vteřin. 1. K masu přidáme rajčatovou marinaru, sušenou bazalku zamícháme a vypneme sporák. 1. V míse smícháme ricottu, směs italských bylinek, vejce, parmezán, trošku soli a pepře (se solí opatrně, protože sýry už budou dost slané). 1. Připravíme si zapékací mísu a vrstvíme následovně: 2 lžíce masové směsi na dno, vyložit řadou upečených lilků, trochu ricottové směsi, trochu masové směsi, posypat mozzarellou. A opět lilky, ricottová směs, masová směs, mozarella. Vstvíme tak dlouho, dokud nám nedojdou ingredience. Skončit bychom měli mozarellou. 1. Posypeme petrželkou, mísu zakryjeme alobalem nebo poklicí a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut. Poté alobal sundáme a pečeme ještě 10 minut. Následně vyndáme z trouby a necháme 7-10 minut odpočinout. Nakrájíme na porce a můžeme podávat. ### Tipy - Marinara je italská omáčka z rajčat, cibule, česneku a bylinek. Někdy je možné nalézt i s parmezánem. Prodává se v tetrapaku nebo ho sháním například v Lidlu ve vyšší sklenici (asi 680 g). Pokud marinaru náhodou neseženeme, může posloužit i pasatto (pasírovaná rajčata).