+++ title = "Arašídový cheesecake" date = 2023-07-25 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "12" time = "30 min + uležení min 300" source = "upraveno z knihy 365 nízkosacharidových receptů" +++ Korpus || -|- Máslo, rozpuštěné | 60 g Kakaový prášek | 45 g Čekankový sirup | 35 g Mandlová mouka | 200 g Náplň || -|- Čerstvý smetanový sýr | 650 g Arašídové máslo, jemné | 250 g Vanilkový lusk | dřeň z 1/2 kusu Březový cukr | 3 lžíce Smetana ke šlehání | 230 ml Čokoláda || -|- Máslo | 25 g Čokoláda, min 85% podílu kakaa | 25 g Březový cukr | 1 lžička 1. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 cm a spodní část vyložíme papírem a stěny vymažeme máslem. Dort bude těžký a nepůjde jednoduše vyndat horem, proto doporučuji použít takovou dortovou formu, které můžete "odepnout" stěnovou část. ### Korpus 1. Do misky si dáme rozpuštěné máslo, přisypeme kakaový prášek, čekankový sirup a vymícháme dohladka. 1. Přidáme polovinu mandlové mouky a promícháme. Až jsou suroviny spojené, přidáme druhou část a rukou prohněteme. 1. Propojené těsto dáme do dortové formy a vtlačíme ho tak, aby se rozprostřelo po celém dně formy a ideálně i trochu po stěnách. Takto připravený korpus dáme stranou. ### Náplň 1. Mixérem vymícháme dohromady čerstvý sýr, arašídové máslo, dřeň z vanilkového lusku a jednu lžíci březového cukru. 1. V jiné míse vyšleháme šlehačku se zbylým březovým cukrem. 1. Arašídovou směs postupně a za stálého mixování zašleháváme do šlehačky. Dle chuti můžeme ještě přisladit, ale nemělo by být potřeba. 1. Hotovou náplň přesuneme na korpus a rovnoměrně rozetřeme. Není potřeba roztírat až úplně ke stěnám. Doporučuji tam nechat trochu prostoru, aby se dort z formy dobře vyndaval. ### Čokoláda 1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s hořkou čokoládou a bžezovým cukrem. 1. Čokoládovou polevu nalijeme, pocákáme či jinak naneseme na hotový dort. Pro umělecký dojem můžeme použít i zdobící sáček. 1. Dort vložíme do ledničky minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc. ### Tipy - Na náplň můžeme použít buď jen čerstvý sýr jak je psáno v receptu, nebo ho můžeme nakombinovat s jedním kelímkem mascarpone. Pokud chceme odlehčený, můžeme zvolit jednu vaničku tvarohu a zbytek čerstvého sýra. Hlavní je, abychom měli podobnou strukturu k čerstvému sýru, aby se nám potom cheesecake nerozpadl. A samozřejmě vždy si hlídáme množství, zde konkrétních 650 g. - Mandlovou mouku na korpus můžeme vyměnit (nebo částečně namíchat) s jinou oříškovou moukou - vlašskou, makadamovou, arašídovou, lískooříškovou atp. Jen pozor na kokosovou, sice je to také ořech, ale kokosová mouka mnohem víc saje a mohla by působit příliš suše. Maximálně můžeme přidat strouhaný kokos, který však doporučuji koupit bio (ten není tak vyschlý a bez chuti, oproti klasickému). - Po krájení dort budete chtít opět vrátit do lednice. Doporučuji na něj zpátky nasadit odepínací stěnovou část. Jak již bylo zmíněno, dort je těžký a mohlo by se stát, že po dlouhém stání v lednici zapůsobí gravitace a dort by se mohl rozjet do stran a nehezky rozplácnout. Tomuto můžete předejít přidáním želatiny ve chvíli, kdy šleháte šlehačku (zde je na mysli želatina prášková průhledná, bez chuti a cukru). Nebo do celé náplně nakonec přimíchat ztužovač na smetanové dorty (ale pozor, ve všech je základem bílý cukr a dezert by již pak nebyl low carb).