+++ title = "Zeleninové byriani" date = 2020-07-05 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["pikantní", "bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "4-6" time = "45" +++ Ingredience || -|- Cibule | 1 ks Česnek | 3 stroužky Řapíkatý celer | 2 stonky Brambory | 2 ks Rajče | 1 ks Mrkev | 1 ks Červená paprika | 1 ks Květák | 1/4 hlávky Zázvor čerstvý | 2 cm Olej/máslo | 2 lžíce Zeleninový vývar | 900 ml Dlouhozrnná rýže | 400 g Zakysaná smetana | 1 kelímek Ingredience || -|- Kajenský pepř | 1/4 lžičky Pepř mletý černý | 1/2 lžičky Garam Masala | 2 lžičky Drcený koriandr | 1 lžička Mletá kurkuma | 1/2 lžičky Mletý kardamom | 1/4 lžičky Mletý hřebíček | 1/4 lžičky 1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky. 1. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na drobé kostičky. 1. Řapíkatý celer nakrájíme na tenká kolečka. 1. Brambory omyjeme a nakrájíme na kostky. Stejně tak i rajče, mrkev a červenou papriku. 1. Květák rozebereme na drobné růžičky. 1. Zázvor nastrouháme naemno. 1. V malé misce si smícháme všechno koření. 1. Ve velkém hrnci rozehřejeme tuk a osmahneme na něm cibuli. 1. Po chvíli přidáme česnek, zázvor, koření a všechnu zeleninu. 1. OChvíli opékáme, poté přilijeme vývar a trochu osolíme. 1. Přisypeme rýži, přivedeme k varu a ztlumíme plamen. 1. Za občasného míchání vaříme 15-20 minut. Rýže i zelenina musí být měkká. 1. Můžeme podávat se zakysanou smetanou pro zjemnění pálivosti, pokud by někdo potřeboval.