+++ title = "Křehké těsto na quiche" date = 2020-03-31 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "2" time = "90" +++ Ingredience || -|- Máslo | 120 g Hladká mouka | 150 g Ledová voda | 2-4 lžíce 1. Studené máslo pokrájíme na kostičky a v míse smícháme s moukou. 1. Zhruba v polovině přidáme vodu dle potřeby. 1. Rukama vypracujeme hladké těsto. Bude podobné třeba linéckému těstu. 1. Vytvarujeme z těsta kouli, zabalíme ji do potravinové fólie a alespoň hodinu necháme uležet v lednici. 1. Teď je většinou ideální čas na to si připravit suroviny na náplň. 1. Z lednice vyndáme těsto a rozdělíme na dvě poloviny. Dále pracujeme jen s jednou polovinou, takže druhou mužeme dát zatím zpět do lednice. 1. Troubu si předehřejeme na 190°C. Připravíme si dortovou či koláčovou formu. 1. Na pomoučněném vále si těsto rozválíme na tloušťku zhruba 2 cm. Velikost by měla odpovídat Vaší formě. 1. Rozváleným těstem vyložíme dortovou formu, vidličkou v několika místech propíchneme, přikryjeme pečícím papírem, zatížíme luštěninou a dáme péct na 8 minut. 1. Korpus vyndáme z trouby, necháme vychladnout, odstraníme luštěniny a plníme připravenou náplní. ### Tipy - Toto množství mi většinou vyjde na dvě porce. Pokud však chcete silnější korpus, využijte celé těsto a nepulte ho. Pečte cca 10 minut. - Druhou polovinu těsta můžete vytvarovat do disku, zabalit do potravinové fólie, poté do hliníkové fólie, označit ńálepkou "těsto na quiche" a vložit do mrazáku. vydrží tam docela dlouho. Poté stačí jen vyndat, nechat v lednici přes noc povolit a dále s ním pracovat jako s čerstvým. - Pokud nemáte zrovna po ruce luštěninu, já to dělám tak, že těsto přikryji pečícím papírem a zatížím formou na pečení (mám ve tvaru srdce). Funguje to dobře.