+++ title = "Beránek" date = 2019-11-02 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["levné", "pečené", "snadné"] [extra] portions = "10" time = "20+60" +++ Ingredience || -|- Hladká mouka | 300 g Cukr krystal | 200 g Vańilkový cukr | 1/2 balíčku Prášek do pečiva | 1/2 balíčku Vejce | 3 ks Mléko | 125 ml Máslo| 150 g 1. Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. 1. Troubu předehřejeme na 160°C. 1. Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. 1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků, se špetkou soli, vyšleháme tuhý sníh. 1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. 1. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a opět prošleháme. 1. Postupně vléváme mléko a zašleháváme. 1. Dále vmícháme máslo. 1. Nakonec vmícháme sníh. Už ne šlehaček, ale ručně buď vařečkou, nebo plastovou stěrkou. 1. Nadýchané těsto nalijeme do formy. 1. Vložíme do trouby a pečeme asi 60 minut. Pokud se těsto na špejli nelepí, tak je beránek hotov. 1. Po vyndáhní necháme vychladnout a poté opatrně vyklopíme z formy. ### Tipy - Pokud chceme péct zajíčka, použijeme poloviční množství.