+++ title = "Nadýchaný chléb" date = 2020-01-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy", "pečivo"] tagy = ["levné", "pečené", "snadné", "vegetariánské", "hrnkové"] [extra] portions = "8-10" time = "150" source = "Čarujeme.cz" +++ Ingredience || -|- Vlažná voda | 1,5 hrnku Sušené droždí | 1 lžička Cukr krystal | 1 lžíce Rozpuštěné máslo | 1 vrchovatá lžíce Sůl | 1/2 lžičky Hladká mouka | 3 - 4 hrnky 1. Ve vodě rozmícháme droždí a cukr. Takto necháme 10 minut odpočívat. 1. Vmícháme máslo, sůl a postupně vsypáváme prosátou mouku. Vždy novou várku až po chvíli, kdy se předchozí spojila s těstem. 1. Takto vymícháme hladké lehce lepivé těsto. Přikryjeme a necháme v teple kynout aspoň hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. 1. Troubu si předehřejeme na 180°C. 1. Větší srnčí hřbet (nebo dva menší) si vymažeme máslem a vyklopíme do něj těsto. 1. Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut. Zda je upečené zjistíme vpíchnutím špejle - pokud se na ni nelepí těsto, je chléb hotový. 1. Necháme vychladnout a poté krájíme na plátky.