+++ title = "Koprová omáčka" date = 2021-01-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["omáčka", "z jednoho hrnce", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "30" source = "KuchařkaProDceru.cz" +++ Ingredience || -|- Máslo | 20 g Hladká mouka | 20 g Vývar | 550 ml Smetana ke šlehání | 200 ml Obyčejný ocet | 60 ml Cukr | 1 lžička Kopr | několik snítek Sůl | Vejce (zastřené nebo natvrdo) | 4 kusy 1. Kopr si posekáme nadrobno. 1. Máslo v hrnci rozpusíme a necháme ho zpěnit. Přisypeme mouku a metličkou promícháváme, dokud nezačne bublat (asi půl minuty). 1. Přilijte jednu třetinu vývaru (nejlépe postupně) a rychle vmícháváme. Takto nám vznikne hustá jíška. 1. Vmícháme druhou třetinu vývaru a opět rozmícháme. Jíška zřídne a přivedeme ji k varu. 1. Vlijeme zbytek vývaru, rozmícháme a uvedeme v mírný var. 1. Za občasného míchání necháme zlehka pobublávat zhruba 20 minut. Pokud se tvoří na povrchu pěna, tak jí můžeme sbírat lžící. Můžeme ochutnat (ochutnávat) a případně dosolit. 1. Mezitím si můžeme připravit vejce - zastřenná nebo natvrdo. 1. Také si mezitímn připravíme kyselost pro omáčku - ocet si odměříme do malého kastrůlku, přivedeme k vařu a svěříme ho na třetinu až čtvrtinu původního množství (výpary jsou dráždivé a silné, nezapomeňme tedy na zapnutí digestoře a hodně větrání). 1. Do omáčky vlijeme smetanu, rozmícháme, necháme přejít varem a přidáme svařený ocet. 1. Dochutíme cukrem, případně solí, pokud je potřeba. 1. Přisypeme pokrájený kopr a odstavíme z plotny. 1. Podáváme s připraveným vejcema a třeba s knedlíkem či (šťouchaným) bramborem. Pokud máme vařené maso (například z vývaru), můžeme ho nakrájet na plátky a podávat k vejci a knedlíku.