+++ title = "Domácí housky" date = 2019-12-29 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["přílohy", "pečivo"] tagy = ["pečené", "levné", "vegetarian"] [extra] portions = "10-12 ks" time = "90" source = "Babička Saša" +++ Ingredience || -|- Droždí | 60 g Vlažné mléko | 500 ml Cukr krystal | 1 větší špetka Hladká mouka | 1 kg Olej | 8 lžic Sůl | 1 větší špetka Vejce | 1 ks Posyp | kmín/sůl/bylinky... 1. Do větší mísy nalijeme mléko, rozdrobíme droždí a přidáme cukr. zamícháme vařečkou a necháme nekolik minut odstát. Vzejdé nám kvásek. 1. Poté přidáme prosátou mouku, sůl a olej. Vše pořádně zamícháme a necháme v teple kynout asi 1 hodinu. 1. Mísu vezmeme a těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu. Těsto prohněteme rukama a rozdělíme na 10-12 stejných bochánků. 1. Každý bochánek rozdělíme na tři kousky, ze kterých rukama vyválíme delší "hadíky". 1. Tři "hadíky" na jednom konci spojíme a pleteme cop. Po dokončení copu spojíme tři ocásky k sobě. 1. Takto vytvoříme housky ze všech bochánků. 1. Hotové housky přikryjeme uterkou a necháme dokynout ještě 10-20 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. 1. Housky vyskládáme na plech(y), potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat třeba kmínem/lněnými semínky/hrubou solí/bylinkami atd. 1. Pečeme asi 20 minut. Musí být hezky nazlátlé na povrchu. 1. Po vytažení z trouby necháme chvíli vychladnout.