+++ title = "Cajun Chilli" date = 2025-02-10 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "6" time = "60" source = "JímeJinak.cz" +++ Kešu pasta || -|- Kešu | 50 g Citronová šťáva | pár kapek Sůl | 1 špetka Lahůdkové droždí | 1 lžíce Koření || -|- Paprika sladká | 1 lžička Paprika uzená | 1 lžička Cibule sušená | 1 lžička Česnek sušený | 1 lžička Kajnský pepř | 1/3 lžičky Oregano | 1/2 lžičky Tymián | 1/2 lžičky Chilli || -|- Sójové kostky | 1 balení Cibule, červená | 1 ks Cuketa | 1 střední kus Kedlubna | 1 větší kus Olivový olej | 4 lžíce Voda | 500 ml Zeleninový vývar | 1 kostka Fazole, konzervované | 1 plechovka Sůl | Pepř, čerstvě mletý | ## Kešu pasta 1. Kešu namočíme na několik hodin, můžeme klidně i přes noc. 1. Poté vodu slijeme a rozmixujeme spolu s pár kapkami citronové šťávy, špetkou soli a lahůdkovým droždím. Pokud nejde rozmixovat do hladké pasty, můžeme přilít trošku vody. Konzistence může být i lehce tekutější, v chilli se to pak zahustí samo. ## Koření 1. V misce smícháme všechno koření. Zatím dáme stranou. ## Chilli 1. Sójové kostky zalijeme vroucí vodou, přidáme kousek kostky zeleninového vývaru a vaříme 20 minut. Poté slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu. Dáme zatím stranou. 1. Cibuli nakrájíme nadrobno, cuketu a kedlubnu na menší kostičky. 1. Všechnu zeleninu přesuneme do hrnce, zalijeme olivovým olejem, promícháme a osmahneme na sporáku. 1. Až bude vše lehce opečené, přisypeme sójové kostky a všechno koření, promícháme a necháme rozvonět. 1. Zalijeme vodou, promícháme a necháme vařit. Kedlubna usí být měkká. 1. Poté přidáme kešu pastu, scezené a propláchnuté fazole, promícháme a necháme zahřát. Kešu pasta by měla pokrm trochu zahustit. 1. Dle potřeby ochutíme solí či pepřem. 1. Podávat můžeme například s rýží. ### Tipy - V původním receptu je namísto kedlubny a cibule tuřín (2ks). - Zeleninový vývar můžeme použít i sypký, pak dáme 1 lžíci. - Pokud vaříte pro masožravce, tak můžete sójové kostky nahradit osmahnutými kuřecími kousky, případně i stranou udělat trochu mletého masa a zamíchat ho pak do směsi.