+++ title = "Zapečená ricotta s rajčaty" date = 2022-01-20 author = "Terezka & Emil" [taxonomies] kategorie = ["zelenina"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "40" source = "Apetit" source_url = "https://www.apetitonline.cz/recept/zapecena-ricotta" +++ Ingredience || -|- Máslo | 25 g Parmezán, strouhaný | 50 g Cherry rajčata | 300 g Česnek | 1 stroužek Olivový olej | Balzamikový ocet | Ricotta | 500 g Vejce | 6 ks Zakysaná smetana | 200 g Tymián | 2 lžičky 1. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180°C. Troubu bez horkovzduchu na 200°C. 1. Zapékací formu (~32x21 cm) vymažeme máslem a vysypeme parmezánem. 1. Připravíme si pečící plech a vyložíme jej pečícím papírem. 1. Rajčátka překrájíme na poloviny a přesuneme do střední mísy. 1. Česnek rozdrtíme plochou nože, pokrájíme a přidáme k rajčátkům. 1. Přilijeme olej, osolíme, opepříme, zakapeme balzamikovým octem, promícháme a přesypeme na připravený pečící plech. 1. Plech dáme do trouby na 15 minut. 1. Mezitím si vyšleháme ricottu s vejci. 1. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme. 1. Přisypeme 1 lžičku tymiánu, osolíme a opepříme. 1. Směs vlijeme do vymazané formy. 1. Hotová rajčátka přendáme na směs. 1. Posypeme zbylou lžičkou tymiánu, zakapeme oliovovým olejem a vložíme do trouby. 1. Pečeme ~20 minut, dokud se směs nezpevní. 1. Servírovat můžeme teplé, například se salátkem, nebo i studené.