+++ title = "Vaječňák podle Žufánka" date = 2023-11-06 author = "pdostal" [taxonomies] kategorie = ["nápoje"] tagy = ["alkohol"] [extra] portions = "1 lahev" time = "30" source = "Martin Žufánek" source_url = "https://www.facebook.com/zufanek/posts/pfbid034o7uw1trRsf7GdvDWmG4EswkbG5Vcp5DrbZVvo52qnt6nBmVZky5fv4T7ESQiLPzl" +++ Ingredience || -|- Vaječné žloutky | 4 Moučkový cukr | 70 g Smetana ke šlehání | 220 ml Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml Rum Casa Eminente | 30 ml Kvalitní brandy | 30 ml Vanilkový lusk | 1 1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. 2. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. 3. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. 4. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi. 5. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. 6. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. 7. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.