+++ title = "Quinotto se žampiony a parmezánem" date = 2023-02-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "4" time = "30" source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů" +++ Ingredience || -|- Žampiony | 500 g Quinoa, bílá | 150 g Cibule | 1 ks Tymián, čerstvý | 3-4 snítky Víno bílé, suché | 150 ml Zeleninový vývar, horký | 150 ml Parmezán, strouhaný | 100 g Sůl | Pepř, čerstvě mletý | 1. Žampiony očistíme, uřízneme konce nožiček a nakrájíme. Pokud jsou větší, tak na silnější plátky, pokud menší, tak stačí přepůlit. 1. Cibuli nakrájíme nadrobno. 1. Quinou propereme v horké vodě a necháme okapat. 1. Tymián opláchneme a osušíme. 1. Do hrnce nalijeme víno a vývar, nasypeme quinou, parmezán, tymián a cibuli. Trošku osolíme a opepříme (pokud máme slanější vývar, tento krok můžeme vynechat). Zamícháme. 1. Na směs poklademe žampiony, zakryjeme hrnec poklicí a přivedeme k varu. Poté teplo snížíme a při střední teplotě vaříme asi 20 minut. Ideálně každých 5 minut promícháme. 1. Pokud na konci zbylo ještě trochu vývaru na dně hrnce, tak sporák vypneme a hrnec necháme jen zakrytý chvíli stát. Mezitím si můžeme připravit například oblohu. ### Tipy - Pokud máme houby sušené, můžeme si zhruba 5 gramů předem namočit do horkého vývar, poté vyndat a nakrájet na menší kousky. V tuto chvíli můžeme snížit množství žampionů na 400 g.