+++ title = "Čokoládový dezert s limetkou" date = 2023-02-20 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["dezerty"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] [extra] portions = "4" time = "10" source = "inspirace z kuchařky Sugar-free kuchyně" +++ Ingredience || -|- Smetana ke šlehání | 200 ml Čekankový nebo agávový sirup | 1 lžíce Čokoláda, hořká - 90% kakaa | 25 g Limetka, ideálně bio | 1 ks 1. Smetanu nalijeme do rendlíčku, přidáme sladidlo a přivedeme k varu. 1. Mezitím limetku omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu z poloviny plodu. 1. Přisypeme čokoládu nalámanou na menší kousky, limetkovou šťávu a téměř všechnu limetkovou kůru (necháme si jen trochu na pozdější ozdobení). 1. Směs mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Ztlumíme výkon tepla a necháme 3 minuty vařit. 1. Mezitím si připravíme nějaké malé misečky nebo hrnečky na espresso. 1. Čokoládovou směs rozdělíme do připravených nádob, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladu uležet ideálně 4 hodiny. 1. Podáváme ozdobené zbylou limetkovou kůrou. ### Tipy - Porce jsou malé a proto jsou ideální například na různé oslavy, kde potřebujete pohostit malým dezertem. Pokud by nebyl dostatek malých nádob, můžete použít plastové misečky přímo na tyto typy dezertů, které koupíte například v papírnictví.