+++ title = "Řízky v jogurtové marinádě" date = 2019-07-21 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["snadné"] [extra] portions = "4" time = "30" source = "" +++ Maso || -|- Bílý jogurt | 150 g Malé vejce | 2 ks Solamyl | 2 lžíce Sójová omáčka | 1 lžíce Worchester omáčka | 1 lžíce Vegeta | 1 lžička Kuřecí prsa | 2 ks Omáčka || -|- Máslo | 2 lžíce Studené mléko | 200 ml Muškátový oříšek | 1 špetka Sůl | Pepř | 1. Prsa omyjeme, nakrájíme na řízky a lehoučce (třeba jen rukou) proklepeme. 1. V hlubokém talíři smícháme jogurt, vejce, solamyl, sójovou i worchester omáčku, vegetu, 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky pepře. 1. Do promíchané marinády naložíme maso. Může takto zůstat i přes noc. 1. Následně řízky vyndáme z marinády (marinádu nevyhazujeme a vytvoříme z ní omáčku), obalíme ve strouhance a osmažíme do zlatova. 1. Podávat můžeme s bešamelem, vařeným či pečeným bramborem a oblohou ze zeleniny. ### Bešamel z marinády 1. Z marinády jsme vyndali maso a zpracovali. Vyhodit marinádu by byla škoda, takže z ní vytvoříme omáčku na styl bešamelu. 1. Na pánvi nebo v menším hrnci rozehřejeme máslo. 1. Přidáme marinádu a za stálého míchání (doporučuji metličku) necháme na plameni. Za chvíli začne pracovat teplo s vodou a solamylem a vytvoří se tuhá koule. 1. V této chvíli odstavíme z plotny a po malých částech přiléváme mléko. Vždy zapracujeme a až poté znovu přilijeme. Takto opakujeme, až se nám vytvoří omáčka požadované konzistence. 1. Nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme dle chuti.