+++ title = "Celerová pomazánka" date = 2021-01-11 author = "Terezka" [taxonomies] kategorie = ["pomazánky"] tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] [extra] portions = "4" time = "15" source = "kniha Pomazánky a saláty" +++ Ingredience || -|- Sterilizovaný celer | 150 g Vařené vejce | 3 ks Nakládaná okurka | 2 kusy Cibule | 1 malý kus Zakysaná smetana | 4 lžíce Citronová šťáva | 1 lžička Cukr | Sůl | Pepř | Čerstvý kopr nebo pažitka | 1. Celer scedíme a pořádně z něj vymačkáme co nejvíce šťávy. Pokrájíme ho nadrobno a dáme do mísy. 1. Vejce pokrájíme na kostičky. 1. Okurky hodně osušíme a nastrouháme najemno. 1. Cibulku nakrájíme hodně nadrobno. 1. Vše přidáme k celeru. 1. Do mísy přidáme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, trochu soli, pepře a vše důkladně promícháme. 1. Petrželku a/nebo kopr pokrájíme nadrobno, přidáme k pomazánce, naposledy zamícháme. Případně ještě ochutnáme a dochutíme. 1. Uložíme aspoň na 20 minut do ledničky. 1. Podáváme s pečivem, nejlépe tmavým nebo domácím čerstvě upečeným. ### Tipy - Namísto klasické cibule můžeme použít jarní cibulku. - Pokud celer a okurky důkladně neosušíme, ak pomazánka bude tekutější.