+++ title = "Cioppino" date = 2025-11-19 author = "Emil" [taxonomies] kategorie = ["polevky"] [extra] portions = "4" time = "45" +++ Ingredience || -|- Krevetový/rybí vývar | ~1L Česnek | 4-5 stružků Fenykl (nebo celer) | 75g Bílá cibule | ~125g Chilli vločky | Bílé víno | 200g Rajčatové pyré | ~800g Slávky | 500g Krevety | 500g Treska | 500g Chobotničky | 250g Plocholistá petržel | 1. Cibuli, česnek a fenykl nakrájíme na jemné kostičky. 2. Vše osolíme a opečeme na olivovém oleji na mírném plameni. 3. Přidáme chilli vločky. 4. Po opečení podlijeme vínem a necháme vyvařit alkohol. 5. Přidáme vývar a rajčatové pyré. Povaříme a redukujeme asi 15 minut. 6. Připravéme tresku, kterou pokrájíme na věštší kosty a osolíme předem. 7. Očistíme slávky a krevety. 8. Zredukovanou polévku dosolíme dle chuti. Můžeme přidat špetku cukru pro vybalancování kyselosti rajčat. 9. Snížíme plamen a přidáme všechny mořské plody včetně tresky. 10. Přivedeme k jemnému varu, přiklopíme a dusíme asi 10 až 15 minut. Slávky se otevřou, pokud jsou hotové. 11. Při servírování zasypeme černým pepřem, nasekanou petrželí a zalijeme olivovým olejem. 12. Podáváme s kváskovým chlebem opečeným na olivovém oleji.