diff --git a/content/masove-kulicky-po-svedsku/index.md b/content/masove-kulicky-po-svedsku/index.md new file mode 100644 index 0000000..f467244 --- /dev/null +++ b/content/masove-kulicky-po-svedsku/index.md @@ -0,0 +1,43 @@ ++++ +title = "Masové kuličky po švédsku" +date = 2020-04-30 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso", "těstoviny"] +tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "" +time = "" +source = "" ++++ + +Ingredience || +-|- +Mleté maso | 450 g +Cibule | 1 ks +Strouhanka | 1/2 hrnku +Vejce | 1 kus +Sůl | 1/2 lžíce +Pepř | 1/2 lžíce +Hovězí vývar | 500 ml +Mléko | 500 ml +Worchesterová omáčka | 1 lžíce +Těstoviny (viz. Tipy) | 4 hrnky +Parmesan | 1 hrnek +Pokrájená petrželka | 1/2 hrnku + +1. Cibuli pokrájíme na malé kostičky. +1. V míse smícháme maso, cibuli, strouhanku, vejce, sůl a pepř. Propracujeme do jednotné promíchané hmoty. +1. Navlhčenýma rukama vytvoříme menší kuličky. +1. V hrnci si rozpálíme olej a vložíme do něj všechny kuličky. Minutku opékáme, poté kuličky otočíme a opět minutky osmahneme. +1. Kuličky zalijeme vývarem, mlékem, worchesterovou omáčkou a trochu opepříme. +1. Přivedeme k varu a vsypeme těstoviny. +1. Za častého míchání vaříme 5-10 minut - dokud nebudou těstoviny měkké. +1. Poté odstavíme z plotny, vmícháme sýr a petrželku a můžeme podávat. + +### Tipy + +- Těstoviny se nejvíce hodí dlouhé ploché nudle, ale dobře poslouží i třeba kolínka, mušličky nebo další tvary těstovin, které máme zrovna ve spíži. \ No newline at end of file