diff --git a/content/rychla-mexicka-polevka/index.md b/content/rychla-mexicka-polevka/index.md new file mode 100644 index 0000000..4cc4a7d --- /dev/null +++ b/content/rychla-mexicka-polevka/index.md @@ -0,0 +1,47 @@ ++++ +title = "Rychlá mexická polévka" +date = 2021-01-04 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"] + +[extra] +portions = "4" +time = "20" +source = "Jak jíme zdravě v zimě" ++++ + +Ingredience || +-|- +Cibule bílá | 1 ks. +Cibule červená | 1 ks +Olivový olej | 2 lžíce +Červené fazole sterilizované | 400 g +Kukuřice sterilizovaná | 340 g +Rajčata krájená sterilizovaná | 400 g +Kuřecí bujón bio | 2 ks +Taco koření | 1 lžíce +Koriand list sušený | 1 větší špetka +Tabasco | +Pepř | +Sůl | +Tortilla | 4 ks +Limetka | 1 ks +Zakysaná smetana | 1 kelímek + +1. Cibule nakrájíme nadrobno. +1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku (asi 2 minuty). +1. Mezitím slijeme a lehce propláchneme fazole a kukuřici. +1. Přilijeme všechny tři plechovky - fazole, kukuřice a rajčata. +1. Do plechovky od rajčat vlijeme vodu a nalijeme jí do hrnce. Takto ještě jednou, takže v hrnci budou dvě plechovky vody. +1. Přidáme bujón, taco koření, koriandr a na mírném ohni povaříme asi 10 minut. +1. Mezitím nasucho rozpálíme menší pánev. Vezmeme tortillu, namočíme si ruku a potřeme ji, aby byla vlhká. Tortilly postupně z obou stran opečeme na pánvi. +1. Tortilly rozkrájíme na čtvrtiny. +1. Polévku ochutíme tabascem, solí a pepřem. +1. Podáváme v misce, ozdobenou lžící zakysané smetany, klínkem limetky a čtyřmi čtvrtkami opečené tortilly. + +### Tipy + +- Do polévky se hodí i kuřecí maso. Například pokud nám zbylo zpracované maso ze včerejšího oběda, stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami. \ No newline at end of file