diff --git a/content/beranek/index.md b/content/beranek/index.md new file mode 100644 index 0000000..82a82d8 --- /dev/null +++ b/content/beranek/index.md @@ -0,0 +1,40 @@ ++++ +title = "Beránek" +date = 2019-11-02 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["levné", "pečené", "snadné"] + +[extra] +portions = "10" +time = "20+60" ++++ + +Ingredience || +-|- +Hladká mouka | 300 g +Cukr krystal | 200 g +Vańilkový cukr | 1/2 balíčku +Prášek do pečiva | 1/2 balíčku +Vejce | 3 ks +Mléko | 125 ml +Máslo| 150 g + +1. Formu na beránka si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. +1. Troubu předehřejeme na 160°C. +1. Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. +1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků, se špetkou soli, vyšleháme tuhý sníh. +1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. +1. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a opět prošleháme. +1. Postupně vléváme mléko a zašleháváme. +1. Dále vmícháme máslo. +1. Nakonec vmícháme sníh. Už ne šlehaček, ale ručně buď vařečkou, nebo plastovou stěrkou. +1. Nadýchané těsto nalijeme do formy. +1. Vložíme do trouby a pečeme asi 60 minut. Pokud se těsto na špejli nelepí, tak je beránek hotov. +1. Po vyndáhní necháme vychladnout a poté opatrně vyklopíme z formy. + +### Tipy + +- Pokud chceme péct zajíčka, použijeme poloviční množství. \ No newline at end of file